آسفالت محبوب‌ترین و رایج‌ترین مصالح روسازی است که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. آسفالت ایمن، کاربردی، بادوام، قابل استفاده مجدد و نسبتاً مقرون به صرفه است. با این حال، همه مخلوط‌های آسفالتی یکسان نیستند. انواع آسفالت با کاربرد‌ها و اهداف متفاوت ایجاد شده‌اند و سطح کیفی متفاوتی دارند. اگر قصد دارید منطقه‌ی مورد نظر خود را آسفالت کنید از طریق همین صفحه در قسمت تماس با ما ارتباط برقرار کنید و یا برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با انواع آسفالت در ادامه همراه ما باشید.

طبقه‌بندی انواع آسفالت

به طور کلی آسفالت را با توجه به نوع قیر، اندازه سنگدانه، نوع کلاسور و دمای نصب، کیفیت برند و مواد افزودنی طبقه‌بندی می‌کنند. در ادامه همه این طبقه‌ بندی‌ها را با جزئیات بیشتری بررسی می‌کنیم.

انواع آسفالت بر اساس نوع قیر

به طور کلی دو نوع قیر طبیعی و مصنوعی وجود دارد و آسفالت حاصل از آن‌ها به آسفالت طبیعی و مصنوعی شهرت دارند. آسفالت طبیعی نوعی قیر است که در نتیجه اکسیداسیون روغن به وجود می‌آید. این ماده در مکان‌هایی تشکیل می‌شود که روغن به طور طبیعی در سطح زمین ظاهر می‌شود. این نوع قیر تحت تأثیر عوامل محیطی – باد، آب، خورشید، میکروارگانیسم‌ها – روغن اکسید می‌شود و اجزای سبک آن تبخیر می‌شوند. در حال حاضر از آسفالت طبیعی برای مواردی از قبیل تهیه بتونه، چسب و لاک،امولسیون قیر، ماستیک، عایق آبی و الکتریکی، به عنوان بخشی از مخلوط‌های آسفالت استفاده می‌شود.
از نظر تاریخی، بزرگترین ذخایر آسفالت در دریای مرده بود. اما در زندگی روزمره، اصطلاح “آسفالت مصنوعی” یا به سادگی “آسفالت” معمولاً به ماده‌ای اطلاق می‌شود که برای ساخت سطح جاده استفاده می‌شود. این آسفالت مخلوطی از پرکننده معدنی ( سنگ خرد شده، شن، ماسه ) و یک چسب آلی است. آسفالت مصنوعی برای موارد از قبیل پایه و لایه بالایی سطح جاده، خیابان، آسفالت کاری پارکینگ، پیاده‌رو‌‌ها، میادین، استفاده در زمین‌های ورزشی و کودکان، اماکن صنعتی و انباری، تعمیر و نگهداری جاده استفاده می‌شود.
همانطور که می‌بینید، آسفالت طبیعی و مصنوعی اساساً از مواد متفاوتی هستند. در متون علمی و آیین‌ نامه‌ها معمولاً تفکیک شده‌اند. آنچه که مورد هدف ماست آسفالت مصنوعی است که در راهسازی استفاده می‌شود.
انواع آسفالت براساس نوع قیر

تفاوت انواع آسفالت طبیعی و مصنوعی در قیر بکار رفته آن است.

انواع آسفالت بر اساس نوع کلاسور و دمای نصب

به طور کلی انواع آسفالت بر اساس دمای نصب به دو نوع آسفالت گرم و آسفالت سرد طبقه‌بندی می‌شود.
با این حال، آسفالت گرم همچنان محبوب‌ترین ماده برای ساخت و ساز جاده است. این به دلیل این واقعیت است که این محصول دارای استحکام عالی بوده و در برابر سایش مقاوم است و دارای قیمت مناسبی است. اگر قصد انجام آسفالت گرم دارید با ما تماس حاصل فرمایید.

آسفالت گرم

آسفالت گرم فرآوری قیر و مصالح سنگی از قبیل شن، ماسه و سنگ است. این نوع آسفالت در کارخانه آسفالت تهیه می‌شود. عملیات آسفالتکاری آسفالت گرم به صورت دستی و مکانیزه انجام می‌شود. این نوع آسفالت بر اساس درجه‌بندی مصالح سنگی طبقه‌بندی می‌شود. آسفالت توپکا(رویه)، آسفالت بیندر(آستر)، آسفالت ۰۶ از انواع آسفالت گرم شمرده می‌شوند. اصل تولید مخلوط‌های گرم، فرآوری اضافی قیر است. این ماده با مخلوط کردن، با استفاده از آب یا مواد افزودنی مخصوص باعث کاهش ویسکوزیته مواد می‌شود و در دما‌های پایین‌تر تبدیل به سیال می‌شود.

• آسفالت توپکا ۰۱۹ و ۰۱۲

از آسفالت توپکا برای سطح رویی آسفالت استفاده می‌شود. درجه‌بندی مصالح مورد استفاده در این نوع آسفالت دانه‌بندی ۰۱۹ و ۰۱۲ است. منظور از ۰۱۹ و ۰۱۲ این است که دانه‌بندی آسفالت نباید از اندازه ۱۹ و ۱۲ میلیمتر بیشتر باشد. انتخاب هر کدام از این طبقه‌بندی‌ها به کاربرد در منطقه مورد نظر بستگی دارد. به طوری که از آسفالت توپکا ۰۱۹ در مکان‌های با حجم ترافیک بالا و تردد ماشین‌های سنگین و از آسفالت توپکا ۰۱۲ در مکان‌ها با تردد ماشین‌های سواری و حجم ترافیک کمتر استفاده می‌شود. ضخامت استاندارد جهت پخش آسفالت توپکا بین ۵ تا ۱۰ سانتی‌متر است.

• آسفالت بیندر ۰۲۵

از آسفالت بیندر معمولاً بعد از قیرپاشی استفاده می‌شود. این نوع آسفالت دارای دانه‌بندی ۰۲۵ بوده و از مقاومت بالاتری نسبت به آسفالت توپکا برخوردار است. از آسفالت بیندر ۰۲۵ برای خیابان‌هایی که آسفالت نشده‌اند استفاده می‌شود. ضخامت استاندارد جهت پخش آسفالت بیندر بین ۵ تا ۷ سانتی‌متر است. قیمت آسفالت خیابانی بیندر نسبت به آسفالت توپکا کمتر است.

• آسفالت دوبینه ۰۶

آسفالت دوبینه یک نوع آسفالت نرم و از دانه‌بندی ریز ۰۶ است. یعنی مصالح به کار رفته نباید از ۶ میلی‌متر بزرگتر باشند. از این نوع آسفالت بیشتر برای آسفالت کردن پشت بام، پارکینگ، کوچه‌های کم عرض و کف کارگاه‌ها و حیاط‌‌سازی استفاده می‌شود.
توجه داشته باشید که شاخص تخلخل آسفالت به نوع پرکننده، دانه‌بندی و نوع آن بستگی دارد. از این گذشته، هرچه ذرات پرکننده کوچکتر باشند، بیشتر به یکدیگر می‌چسبند – فضای خالی کمتری بین آن‌ها وجود دارد. بنابراین، آسفالت‌های شنی به عنوان آسفالت‌های با چگالی بالا طبقه‌بندی می‌شوند، در حالی که آسفالت‌های درشت دانه به عنوان متخلخل و بسیار متخلخل طبقه‌بندی می‌شوند.
انواع آسفالت گرم

انواع آسفالت گرم طبق دانه بندی آن از هم تفکیک می‌شود.

آسفالت سرد (آسفالت خشک)

در تولید این نوع آسفالت، از قیر‌های مایع استفاده می‌شود – یعنی قیر‌هایی که در دمای معمولی اتاق سیال می‌شوند.
دو نوع آسفالت سرد بر اساس روش ساخت وجود دارد:

• گرم می‌شود:

در این حالت، قبل از مخلوط کردن اجزای مخلوط، پرکننده معدنی تا دمای ۸۰-۱۰۰ درجه سانتیگراد گرم می‌شود. قیر مایع، به عنوان یک قاعده، نیازی به گرمایش اضافی ندارد – تمام گرمای لازم را از سنگ خرد شده داغ و شن و ماسه دریافت می‌کند. سپس مخلوط نهایی تا دمای ۲۵+ درجه سانتیگراد خنک می‌شود.

• بدون گرمایش:

هنگام تولید آسفالت به این روش از مواد افزودنی مخصوص استفاده می‌شود. شایان ذکر است، که آسفالت سرد به طور کلی از نظر استحکام و دوام کمتر از انواع گرم است.
با این حال، مزایایی از قبیل: امکان نصب در دمای زیر صفر (-۵-۱۵ درجه سانتیگراد) و در هوای بد، نیازی به نورد ندارد و می‌توان آن را با دست فشرده کرد. می‌توان بلافاصله پس از اتمام کار استفاده کرد. مخلوط سرد لازم نیست بلافاصله قرار داده شود – می‌توان آن را برای ۶ ماه تا یک سال بدون از دست دادن کیفیت نگهداری کرد.
همه این مزایا باعث شده است که آسفالت سرد به طور محکم جایگاه خود را در کار‌های ساختمانی حفظ کند. این نوع آسفالت برای تعمیر سریع جاده‌ها و پر کردن چاله‌ها استفاده می‌شود.

آسفالت متخلخل

آسفالت متخلخل نوعی روسازی است که به آب اجازه می‌دهد، از طریق روسازی متخلخل به داخل بستر تغذیه سنگ زیرین تخلیه شود تا به آرامی به داخل خاک نفوذ کند. این نوع آسفالت از سنگندانه نسبتاً درشت شکسته به همراه ماسه و سنگ گرد می‌باشد. در این نوع آسفالت مقدار کمی قیر برای پوشش مصالح به کار می‌رود و مخلوط طوری طراحی می‌شود که حدود ۲۲ درصد فضای خالی داشته باشد. یکی از دلایل نفوذ آب در آسفالت همین فضای خالی است.
این نوع آسفالت اغلب در پارکینگ‌ها، راهرو‌‌‌ها، زمین‌های بازی و پیاده‌رو‌‌ها استفاده می‌شود. این نوع آسفالت عملکرد بسیار خوبی را برای بهبود ایمنی، مدیریت آب طوفان ارائه می‌دهد. همچنین با کاهش تقاضای سیستم‌های فاضلاب در حالی که آبخوان‌های محلی را شارژ می‌کند، به محیط زیست کمک می‌کند و زمانی که به درستی نصب شود می‌تواند بیش از ۲۰ سال دوام بیاورد.

آسفالت حفاظتی

همانطور که از اسم آسفالت حفاظتی مشخص است یک لایه آسفالت برای محافظت سطح شمرده می‌شوند. در واقع یک پوشش آب بند تشکیل شده از قیر و مصالح سنگی می‌باشد.این نوع آسفالت باعث افزایش عمر جاده می‌شود و بهترین اقدام برای نگهداری در جهت افزایش عمر مفید و خدمت دهی بیشتر یک جاده است. نکته حائز اهمیت این است که این نوع آسفالت نقش باربری سازه‌ای را ندارند و برای تعیین میزان باربری سازه از آن صرفه نظر می‌شود. همچنین شرایط آب و هوایی، جنس و اندازه مصالح توان باربری و وضعیت روسازی باید در انتخاب این نوع آسفالت در نظر گرفته شود.

چیپ سیل

چیپ سیل یک لایه حفاظتی آسفالت است که با هدف بهسازی رویه آسفالت‌های قدیمی استفاده می‌شود. با توجه به نوع خرابی و ترافیک عبوری چیپ سیل در چند لایه انجام می‌شود و در آن از انواع متفاوتی از سنگدانه‌ها استفاده می‌شود. به طور کلی در خیابان‌هایی که تردد کم است از این روش به تنهایی استفاده می‌شود. در صورتی که در خیابان‌های پرتردد از این روش استفاده شود باید پس از اجرای چیپ سیل از لایه آسفالت سطحی یک لایه یا دو لایه اسلاری و مایکروسرفیسینگ استفاده شود.

سیل کت

سیل کت یک روش محافظتی آسفالت است.این نوع آسفالت از قیر به همراه پخش یک لایه ماسه تشکیل شده است. از این روش به منظور محافظت از روسازی در برابر گرمای خورشید و رطوبت و هوا استفاده می‌شود. سیل کت سطح را ضد آب و غیر قابل نفوذ کرده و در درزگیری ترک‌ها با شدت کم و بازیابی ضریب اصطکاکی کاربرد دارد.

تراشه آسفالت

تراشه آسفالت شامل آسفالت خرد شده و آسفالت قدیمی است. تراشه‌ها در کارخانه خرد می‌شوند مجدداً با قیر و مواد خاصی مخلوط و بر روی سطح پخش شده و توسط غلتک کوبیده می‌شوند. برای جاده‌های روستایی و یا حیاط خانه‌های ویلایی که رفت و آمد کم است از تراشه آسفالت استفاده می‌شود. اگر به دنبال یک آسفالت ارزان قیمت هستید تراشه آسفالت را پیشنهاد می‌دهیم. برای این منظور می‌توانید با مشاوران ما برای کسب اطلاعات بیشتر ارتباط برقرار کنید.

ارزان‌ترین در انواع آسفالت، تراشه آسفالت است.

تراشه آسفالت ارازن‌ترین در انواع آسفالت شناخته می‌شود.

انواع آسفالت بر حسب مواد افزودنی و فرآوری

در ادامه انواع آسفالت افزودنی و فرآوری شده به صورت زیر می‌باشد:

• آسفالت ماستیک سنگ (SMA)

آسفالت ماستیک سنگ نوع خاصی از آسفالت است که حاوی الیاف سلولز یا سایر مواد افزودنی فیبری است (حدود ۰. ۳-۰. ۵٪ از کل جرم). این نوع آسفالت با افزایش مقاومت در برابر تغییر شکل و دوام مشخص می‌شود. این ماده در راهسازی به عنوان پوشش بزرگراه‌ها و در مسیر‌های با ترافیک بسیار زیاد استفاده می‌شود.

• آسفالت پلیمری

نوع پلیمری آسفالت بر پایه قیر اصلاح شده با پلیمر‌هایی مانند SBS (استایرن-بوتادین-استایرن) تولید می‌شود. این پوشش تغییرات دمایی را بهتر تحمل می‌کند و خاصیت ارتجاعی خود را در هوای سرد حفظ می‌کند. در حالی که آسفالت معمولی در هوای سرد شکننده می‌شود و به راحتی ترک می‌خورد. بتن آسفالت پلیمری در ساخت و ساز جاده‌های ضروری – برای ساخت لایه‌های زیرین و بالایی جاده‌ها، فرودگاه‌ها و پل‌ها استفاده می‌شود.

• آسفالت لاستیکی و پلاستیکی

این نوع آسفالت با افزودن موادی از لاستیک و پلاستیک بازیافتی است. این ماده استحکام و مقاومت بالایی در برابر آب دارد و همچنین دارای خاصیت جذب نویز است. در ساخت بزرگراه‌ها و خیابان‌های اصلی استفاده می‌شود.

• آسفالت خاکستری

مخلوطی است که در آن تا ۳۰ درصد قیر با گوگرد اصلاح شده جایگزین می‌شود. مواد نهایی نه تنها ارزان‌تر هستند، بلکه دارای مقاومت بالایی در برابر سایش و خوردگی هستند و در نتیجه عمر مفید آن را افزایش می‌دهند.

آسفالت رنگی

آسفالت رنگی(قرمز) بر پایه قیر سبک با افزودن رنگدانه رنگی تولید می‌شود. این نوع آسفالت ارزش صرفاً تزئینی و ایمنی دارد. برای محوطه‌سازی و مکان‌های ضروری استفاده می‌شود.

آسفالت رنگی(قرمز) یکی دیگر از انواع آسفالت می‌باشد.

در سال‌های اخیر آسفالت رنگی جذاب‌ترین عضو در انواع آسفالت شناخته می‌شود.

بهترین نوع آسفالت کدام است؟

در حالی که همه انواع آسفالت نیاز‌‌های مختلف روسازی را برآورده می‌کنند، انتخاب بهینه به نیاز‌‌های خاص هر کارفرما بستگی دارد. برای ساده‌سازی تصمیم‌گیری، یافتن ترکیب آسفالتی که تعادل کاملی بین هزینه، کارایی و ارزش کلی ایجاد کند، ضروری است. انتخاب نوع آسفالت به عوامل زیادی بستگی دارد. اما شاید مهمترین عامل، نوع خاک و کفپوش منطقه باشد. همچنین نوع کاربری سطحی(جاده، خیابان، کوچه، پشت بام و …) و میزان کاربرد آن از دیگر عواملی است که کارشناسان را در تشخیص نوع مناسب آسفالت و ترکیب آن یاری می‌رساند. پیمایش در دنیای اسفالت می‌تواند پیچیده باشد، با انواع مختلفی که نیازهای پروژه های مختلف را برآورده می‌کند.

سخن پایانی

مجموعه متنوعی از انواع آسفالت موجود است. برای انتخاب مناسب‌ترین آسفالت برای نیازهای خاص شما، بررسی تفاوت‌های ظریف هر نوع آسفالت کلیدی است.  با این حال، پیچیدگی دینامیک آسفالت بر اهمیت جستجوی راهنمایی از متخصصان با تجربه در این زمینه تاکید می‌کند. استفاده از تخصص یک پیمانکار آسفالت حرفه ای نه تنها تصمیم گیری آگاهانه را تضمین می‌کند، بلکه بینشی جامع در مورد هزینه های چرخه عمر، ارزش بهینه و کیفیت آن را نیز تضمین می‌کند و در نهایت بهترین نتیجه را برای پروژه شما تضمین می‌کند. متخصصین با تجربه ما در شرکت ارابه پویان راسا آماده مشاوره رایگان و پاسخگویی به تمامی سوالات شما در خصوص آسفالت می‌باشد.