مراحل هفتگانه آسفالتکاری
ساخت یک سطح آسفالت نیاز به طی کردن مراحل مختلفی دارد که در صورتی که به درستی و با دانش روز و مهندسی شده انجام شود سطحی صاف و مقاوم و با کیفیت بهدست میآید و سال های متمادی کیفیت خود را حفظ میکند. آسفالتکاری دارای هفت مرحله کلی از قبیل خاکبرداری ، خاکریزی ، عملیات زهکشی ، زیرسازی ، قیرپاشی ، آسفالت و خدمات ترافیکی است که این مقاله به معرفی این مراحل اختصاص دارد. اگر قصد اسفالتکاری اعم از اجرای آسفالت گرم ، آسفالت رنگی ، درزگیری آسفالت ، روسازی و زیرسازی دارید با ما تماس بگیرید و یا در ادامه مطلب برای آشنایی با مراحل هفتگانه آسفالتکاری همراه ما باشید.
پیش نیازهای آسفالتکاری
قبل از اینکه مراحل هفتگانه آسفالتکاری شروع شود نیاز است زمینی که در آن شروع به آسفالتکاری میشود ، ارزیابی و آماده سازی شود. با توجه به اینکه قرار است در چه سطحی آسفالت انجام شود روش و تجهیزات مورد استفاده کمی متفاوت است. مثلا اگر قرار است بر روی آسفالت قدیمی عملیات آسفالتسازی انجام شود از ماشین آلات سبک تری نسبت به آسفالت کردن یک جاده خاکی استفاده میشود. با توجه به منطقه ، ممکن است برخی از عناصر تخریب و حذف شود تا سطح را برای مراحل بعدی آماده کند. علاوه بر طراحی و برنامه ریزی منطقه برای اسفالت ، انتخاب تجهیزات مناسب آسفالت کاری بسیار اهمیت دارد.
مرحله اول : خاکبرداری
خاکبرداری و گودبرداری و پاکسازی اولین مرحله از مراحل هفتگانه آسفالتکاری است. در این مرحله منطقه تعیین شده پاکسازی و پوشش گیاهی حذف میشود و حفاری خاک تا عمق انجام میشود. در این مرحله خاکهای نامرغوب و بی کیفیت از قبیل خاک گچی ، لجنی ، نمکی و رسی برداشته میشود. هدف از این مرحله این است که یک بستر مناسب برای آسفالت ایجاد شود. از این رو هر مانعی که در این بخش باشد برداشته میشود. اگر در منطقه مورد نظر کوه یا تپه و یا سنگ های بزرگ باشد با ماشین آلات راهسازی مانند لودر ، بلدوزر ، بیل مکانیکی و گریدر سطح صاف و متراکم و خاکبرداری میشود. همچنین اگر دره و یا رود باشد برای ایمن سازی اقدام به احداث پل میشود. در بعضی از مناطق نیز اقدام به احداث زیرگذر میشود. به طور کلی در مرحله خاک برداری با توجه به تمام امکانات موجود اقدام به درجه بندی مناسب و متراکم شدن بستر برای ایجاد یک زیرساخت پایدار میشود. بنابراین خاکبرداری در اولین گام آسفالتکاری بسیار اهمیت دارد. پس از اینکه این مرحله به طور دقیق و مهندسی شده انجام شد و مورد تایید افراد و سازمانهای زیربط قرار گرفت ، مرحله خاکریزی عملیاتی میشود.
مرحله دوم : خاکریزی
با هدف مسطح کردن راه و یکسان سازی ناهمواریها از خاکریزی استفاده میشود. خاکریزی یکی از مراحل ضروری اجرای آسفالت به شمار میآید. در این مرحله یک لایه خاک مناسب که حاوی ترکیبات و ذرات مختلف است روی سطح مورد نظر پهن میشود. پس از اینکه خاکریزی انجام شد چندین بار از غلطک استفاده میشود تا یک سطح پایدار و قابل اطمینان که در مقابل آب مقاوم است ؛ ایجاد شود. در واقع این لایه خاک با کوبش و آبپاشی به وسیله ماشین آلات مخصوص روی سطح تثبیت میشود و زمین را برای آسفالتکاری آماده میشود. این خاک زیرساخت پشتیبانی اضافی را فراهم میکند و از نفوذ آب به ساختار جاده جلوگیری میکند. البته به منظور مدیریت جریان آب میبایست عملیات زهکشی را به صورت دقیق و مهندسی انجام داد.
مرحله سوم : عملیات زهکشی
عملیات زهکشی در آسفالت کردن که اغلب به درجه بندی و شیب بندی معروف است ، گامی حیاتی در کمک به حفظ یکپارچگی نصب آسفالت است. زیرا آب میتواند به شکافهای موجود در روسازی نفوذ کند و لایه های زیرین را ضعیف کند. بنابراین با انجام عملیات زهکشی مکانی برای جریان آب از سازه در نظر گرفته میشود و حرکت آب با درجه بندی و شیب مناسب ، مشکلات کمتری را در طول عمر استفاده از روسازی تضمین میکند. در واقع این مرحله تضمین میکند که آب از روسازی خارج میشود و از آسیب و زوال سطح خیابان در طول زمان جلوگیری میکند. هدف از زهکشی هدایت آب باران ، سیلاب و آب چشمه و هرگونه آبی که ممکن است وارد خیابان شود را به خارج از خیابان هدایت میکند. نحوه زهکشی در آسفالتکاری با توجه به منطقه مورد نظر آسفالت ممکن است متفاوت باشد. مثلا با توجه به درجه بندی و شیب بندی مناسب و با کمک لوله گذاری و کانال کشی و با استفاده از گنگ و ناودانی و از این قبیل میتوان به راحتی آب خیابان ، آب پارکینگ ، آب پشت بام و کوچه را هدایت کرد. عملیات زهکشی همچنین به ایجاد یک سطح صاف کمک میکند که دوام و طول عمر کلی آسفالت را بهبود میبخشد. شرکت ارابه پویان با استفاده از تجهیزات بروز و گریدرهای مخصوص ؛ سطح را با کمک ابزارهای مهندسی برای عملیات آسفالت آماده سازی میکند تا تضمین کند که آب به طور مناسب تخلیه میشود.
مرحله چهارم : زیرسازی
در میان بسیاری از عوامل دخیل در قرار دادن یک روسازی آسفالت با کیفیت، زیرسازی جزء مهمی است که اغلب نادیده گرفته میشود. زیرسازی تاثیر قابل توجهی بر الزامات زهکشی و کیفیت طولانی مدت روسازی و عملکرد کلی آن دارد.زیرسازی مرحله چهارم از مراحل هفتگانه آسفالتکاری بوده که خود شامل دو بخش بیس و ساب بیس میباشد.
- ساب بیس در زیرسازی
پس از مرحله خاکریزی از زیرسازی ساب بیس استفاده میشود. هرچقدر که خاکریزی مناسب و مهندسی شده باشد ، ممکن است جاده استحکام کافی برای تحمل وزن وسایل نقلیه سنگین را نداشته باشد. میتوان با استفاده از زیرسازی ساب بیس متراکم سازی لایه های خاکی را به بستری مقاوم تبدیل کرد. اولین لایه از مراحل زیرسازی خیابان ساب بیس است که بر مسیر خاکی کوبانده میشود. انجام ساب بیس در دو مکان الزامی بوده و همانند بیس در تمامی پروژهها الزامی نیست. زمانی که جاده اصلی باشد و محل تردد حجم بالایی از وسایل نقلیه باشد و دوم زمانی که خاک زیر پای جاده سست باشد انجام ساب بیس الزامی است. در ساب بیس از سنگ دانه های 5 تا 50 میلیمتر استفاده میشود. به طور کلی ساب بیس نمیگذارد که لایه خاکریزی شده تحت فشار سنگین جاده و وزن سنگین بیس فرسوده شود.
- بیس در زیرسازی
بیس اساس زیرسازی در جاده های آسفالتی بوده و اجرای آن در تمامی پروژههای راهسازی الزامی است. در بیس از شن دانه بندی شده متشکل از دانه های 04 تا 025 استفاده میشود تا بستری سخت و یک دست برای اجرای آسفالت مهیا شود. نوع این شنهای دانه بندی شده باید شکسته باشد تا سطح اصطکاک مناسب برای ایجاد لایه بیس داشته باشد. به طور کلی بیس دومین لایه روسازی است و وظیفه آن ، انتقال بارهای وارد شده از لایه های بالایی به لایه های پایین تر است. این کار باعث میشود آسفالت نشست و یا تغییر شکل ندهد. بیس باید قابلیت تحمل بار و همچنین زهکشی را داشته باشد.
مرحله پنجم : قیر پاشی
پس از مراحل زیرسازی لازم است گام مهم دیگری در روند آسفالت برداشته شود. در این مرحله جهت چسباندن دو لایه زیرسازی و آسفالت به هم نیاز به قیر پاشی است. در واقع قیرپاشی به منظور آب بندی کردن سطوح غیر آسفالتی استفاده میگردد که موجب چسبندگی دو لایه میشود. عموما از دو روش اندود نفوذی و اندود سطحی برای این کار انجام میشود.
- اندود نفوذی : اندود نفوذی که پریمکت نیز نامیده میشود عملیاتی است که یک لایه نازک از قیرهای مخلوط با ویسکوزیته کم روی سطح ریخته میشود.
- اندود سطحی : قیر پاشی روی سطح آسفالت قدیمی، آسیب دیده و هوا زده را اندود سطحی مینامند. اندود سطحی عملیاتی است که لایه ای نازک از قیر امولسیون یا قیرهای مخلوط تند روی سطح آسفالت ریخته میشود.
مرحله ششم : آسفالت
معمولا در راه سازی از دو لایه آسفالت استفاده میشود. لایه اول به 025 معروف است. 025 نوعی آسفالت با دانه های درشت است که از مخلوط قیر و سنگدانه به اندازه 25 میلیمتر ساخته میشود.این نوع آسفالت بسیار مقاوم و با دوام است که تحمل بارهای سنگین ترافیکی و شرایط نامساعد جوی را دارد. علاوه بر این، این نوع آسفالت در برابر سایش و فرسودگی و در برابر ترک خوردگی و تغییر شکل بهترین است. لایه دوم 019 با دانه های ریز است. 019 نوعی آسفالت با دانه های 12 میلیمتر است که به طور خاص برای اجرای رویه آسفالت خیابان استفاده میشود. یکی از ویژگی های مهم این مخلوط مقاومت آن در برابر شیار برداشتن و ترک خوردگی سطح خیابان بوده و سطح صاف و یکدستی را برای سال های متوالی تضمین میکند. از سایر مزایای آسفالت توپکا 019 میتوان به جذب نویز و امواج صوتی ، مقاومت در برابر نفوذ آب اشاره کرد. پس از هر کدام از این مراحل رول نهایی از تجهیزات غلطکی سنگین توسط پیمانکار آسفالت برای صاف کردن سطح آسفالت استفاده میشود. با انجام این کار اطمینان حاصل میشود که تا حد امکان سطح آسفالت پایدار و فشرده شود و هیچگونه برآمدگی سنگدانه از سطح صاف آسفالت بیرون نزند. در پایان این فرایند، روسازی آسفالت کامل خواهد شد و افراد میتوانند در عرض 10 تا 24 ساعت شروع به استفاده از آن سطح کنند.
مرحله هفتم : خدمات ترافیکی
خدمات ترافیکی آخرین مرحله از آسفالتکاری است. در این مرحله خط و خط کشی روسازی برای سازماندهی کنترل ترافیک، راهنمایی، نصب راهنما و زیباسازی ظاهری انجام میشود. هرچند امروزه برای ایجاد المان های زیبا و زیباسازی بصری از آسفالت رنگی استفاده میشود. اگر در رابطه با آسفالت رنگی نیاز به اطلاعات بیشتری دارید به مقاله آسفالت رنگی مراجعه کنید.
سخن پایانی
آسفالتکاری دارای هفت مرحله از قبیل خاکبرداری، خاکریزی، عملیات زهکشی، زیرسازی، قیر پاشی، آسفالت و خدمات ترافیکی است. با درک مراحل هفتگانه آسفالتکاری ، میتوان تشخیص داد که برای فرایند آسفالت کاری چه مراحلی باید طی شود. ما در شرکت ارابه پویان راسا تلاش میکنیم از طرح ریزی تا آسفالت و خدمات ترافیکی را با بهترین تجهیزات انجام دهیم. استفاده از بروزترین متدولوژی مهندسی روز دنیا در سریع ترین زمان ممکن هنر ماست. تجربه 25 ساله ما به عنوان پیشرو در صنعت آسفالت میتواند کمک کند تا آسفالتکاری به بهترین روش و کوتاه ترین زمان ممکن انجام شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
ثبت ديدگاه